Alles over flesvoeding

Problemen met Borstvoeding? Hier alles over flesvoeding

Goed luisteren en flesvoeding

Posted on | December 9, 2011 | No Comments

Goed luisteren flesvoeding

Goed luisteren lijkt makkelijker dan het is. Wat is goed luisteren? Is het alle woorden horen die een ander zegt, is het iemand aankijken?

We zien vaak in interacties met mensen de volgende zaken gebeuren:

Er ontstaat een discussie, personen proberen elkaar te overtuigen van hun gelijk. Dit kan soms tot gevolg hebben dat mensen gaan schreeuwen of boos worden, maar mensen kunnen ook stoppen met de discussie en zeggen of denken laat maar zitten. Dit proces speelt zich eigenlijk ook af met hele kleine dingen. Voorbeeld 1:

A: Ik zal even de tassen pakken voor de boodschappen. B: Neem maar 1 tas mee, want ik ga morgen toch nog naar de kapper, dan kan ik de rest wel halen. A: Nee ik pak maar 2 tassen, je weet maar nooit, je kan het maar beter in huis hebben. B:Nee, dan moet je alleen maar een lege tas meesjouwen voor niets.

Mensen gaan over elkaars verhaal of ervaring heen. Vaak merk je bij dit soort gesprekken dat je bijvoorbeeld aan het vertellen bent over je vakantie en dat het plotseling gaat over je abonnement bij de ANWB. Voorbeeld 2:

A: Zo heerlijke joh, mijn vakantie in Spanje, we zijn lekker wezen snorkelen en hebben mooie vissen gezien en…. B: Ow Spanje, ja ben ik ook geweest, ja duiken vind ik niet zo leuk, vooral toen ik 2 jaar terug naar Spanje reed met mijn vriend, toen hadden we nog autopech, Zo die ANWB heeft ons toen wel goed geholpen, als ik daar nog aan terug denk.

Mensen zijn het met elkaar eens en voeden elkaar. Dit manifesteert zich vaak in roddelen of gezamenlijk klagen. Voorbeeld 3:

A:Echt vervelend hoe Jantje zijn auto altijd parkeert, B: Ja erg he, hij denkt echt niet aan die schutting hij is er al 3x tegen aan gereden A: Ja ongelooflijk he, wat een eikel, dat Marietje nog bij hem blijft B: Ja Ik heb hem al gezegd over dat parkeren, maar hij luistert niet.

Iemand vertelt wat maar de andere persoon is niet geïnteresseerd of is met iets anders bezig. Hier wordt het luisteren vaak als zwaar ervaren, eigenlijk wil je helemaal niet luisteren, het liefst wil je zo snel mogelijk weg, iets anders doen. Voorbeeld 4:

A: en dan zet ik de kast in elkaar en dan moet ik de boormachine pakken om een gat te boren …<A praat door>… En toen moest de la er nog in. B: kan tussen door wat knikken of “ja” of oh zeggen, maar het gesprek gaat één richting op. B wil misschien ook wat zeggen, maar komt er niet tussen.

Achter alle bovenstaande voorbeelden heeft A een lading emotie.

In het eerste voorbeeld wil A gelijk krijgen,

In het tweede voorbeeld wil A zijn enthousiasme kwijt en voelt zich misschien geremd als B over zijn verhaal heen gaat.

Voorbeeld 3 heeft A frustratie over Jantje en kan dat lekker bij B kwijt, A kan zijn hart luchten.

De A in voorbeeld 4 kan aandacht willen hebben, of misschien is deze A enthousiast over zijn verhaal en wil hij heel graag dat B dat van hem weet.

Door goed te luisteren mag de lading van de ander er even volledig zijn. Laat deze persoon even zijn lading uiten of ontladen. Op die manier kom je door te luisteren er achter wat er echt in de ander omgaat. Dit wordt een actieve luisterhouding genoemd, je laat de ander merken dat je luistert en dat je even helemaal tot zijn beschikking staat.

flesvoeding omgeving en luisteren

Posted on | December 5, 2011 | No Comments

Luisteren vanuit je hart

Misschien heb je het idee dat de ander naar jouw moet luisteren, maar het magische is dat door echt naar de ander te luisteren er ook beter naar jou wordt geluisterd.

De meeste mensen kunnen niet luisteren, maar staan alleen op zenden. Dat kun je niemand kwalijk nemen daar de meeste mensen vanaf de geboorte leren te zeggen wat ze denken, om vervolgens een discussie aan te gaan om hun mening te verdedigen. Hierdoor blijft er geen ruimte over om te luisteren naar iemand anders. Laat staan iemand te begrijpen.

Lijkt het je niet fijn te leren om vanuit je hart te luisteren naar een ander? Begin ermee om tijdens je gesprekken met de ander met volle aandacht te luisteren. Kijk hoe deze houding een positief effect heeft op jullie gesprekken.

Als je dit oefent zul je merken dat je steeds meer kleine dingen gaat horen die je anders niet hoorde. Je zult gaan leren waarom de ander met jou wil praten.


Door goed te luisteren mag het verhaal van de ander er even volledig zijn. Laat deze persoon even zijn verhaal vertellen of ontladen. Op die manier kom je door te luisteren er achter wat er echt in de ander omgaat. Dit wordt een actieve luisterhouding genoemd, je laat een ander merken dat je luistert en dat je even helemaal tot zijn beschikking staat.

Luisteren met aandacht

Luisteren met aandacht is niet eenvoudig. Je bent in gesprek met iemand en je denkt al te weten waar hij het over wil hebben. Wees je bewust dat je geneigd bent de ander te onderbreken en gelijk terug te reageren. Wellicht laat je de ander nog uitspreken maar in je hoofd ben je al bezig aan een antwoord.

Doe je ogen een minuut lang dicht, luister gedurende deze minuut naar de stilte om je heen. Je kunt met deze oefening gelijk kennis maken met de stem in je hoofd. Je innerlijke stem geeft aan dat een minuut wel erg lang duurt: “is de minuut nu nog niet voorbij?”, “waar ben ik mee bezig” of “ik hoor eigenlijk veel geluiden buiten”

Door deze oefening te doen besef je dat je innerlijke stem niet alleen tijdens deze oefening aan het woord is geweest maar dat dit de hele

Hoe lang luisteren

Op een gegeven moment kan je weer iets terug zeggen, maar als je even zwijgt en niets terug zegt gebeurt er iets wat de andere persoon niet gewend is. Normaal zeggen mensen altijd meteen wat terug en nu niet, hij kan dan even zichzelf afvragen wat er aan de hand is (een stuk zelfreflectie). Probeer het aan te voelen; experimenteer met de lengte. Je kan bijvoorbeeld:

 • In een gesprek telkens, voor je wat wilt gaan zeggen, 2,3 of 5 seconden wachten.
 • Je kunt ook blijven luisteren tot de ander iets vraagt.
 • Je kunt ook als de ander iets vraagt stil blijven, dit is misschien wat onwennig, maar experimenteer er maar mee!

Door op deze wijze met de situatie te spelen leer je om de kwaliteit van de situatie beter aan te gaan voelen.

dag door gaat.

flesvoeding positieve gedachten

Posted on | November 28, 2011 | No Comments

Dit artikel is een vervolg op het artikel met een aantal voorbeelden over gevoel. Uit de voorbeelden in het arikel blijkt hoe relaties onze gedachten en gevoelens beheersen. We nemen vaak dingen aan die misschien helemaal niet waar zijn, we kunnen door onze aannames en interpretaties allemaal nare (of prettige) gevoelens ervaren. De gevoelens kunnen een kettingreactie teweeg brengen.

Ook kan je de lering uit deze voorbeelden trekken dat je beter kan oefenen eerst naar de positieve gedachten van jou of de ander te kijken. Als je kijkt naar de positieve gedachten brengt dat ook jouw eigen positieve gedachten naar boven.


Kijken naar negatieve gedachten of gevoelens is altijd makkelijker, maar maakt het je wel lastig om te veranderen. Of je kijkt naar positieve of negatieve gedachten heeft te maken met je instelling. Je instelling kan je veranderen, al is dat niet makkelijk. Als je je instelling verandert, zul je er zeker de vruchten van plukken!

Hierna kun je kijken of het je lukt tijdens een gesprek over borstvoeding bijvoorbeeld te zeggen dat je overgestapt ben op de fles en dat je het idee hebt dat iedereen een oordeel over je heeft. dat je jouw kind het belangrijkste vind en dat je echt het beste voor hem wilt, maar dat je het vervelend vind om continue van iedereen te horen hoe goed borstvoeding wel niet is, dat het jouw misschien een gevoel geeft geen goede moeder te zijn. Je houdt het zo bij jezelf en laat de ander in zijn waarde. De andere persoon voelt zich gehoord en jij hebt verteld wie jij hierin bent. De kans is groot dat dit respect dubbel zo hard naar je terug komt!

Op deze manier kunnen relaties en de daarbij horende gedachten en gevoelens bijdragen aan een betere relatie tussen jou en de ander en de relatie tussen jou en de rest van de mensen. Deze handigheid en manier van communiceren kan je ook gebruiken bij alle andere interacties met mensen.

Hieronder volgen nog een aantal gevoelens die heel herkenbaar zijn in je relatie met anderen of wellicht de boventoon voeren:

Angst

Een sterk gevoel van geloof en vertrouwen in jezelf is nodig om uit te groeien naar een krachtige persoonlijkheid. Belangrijk hierbij is je angsten te overwinnen. Zodra je innerlijk sterk bent ben je minder afhankelijk van de stemmingen en gevoel van anderen.

Voorbeelden gevoel flesvoeding omgeving

Posted on | November 25, 2011 | No Comments

Hier staan een aantal voorbeelden van hoe gevoel voor je kan werken!

Dit artikel is een vervolg op het artikel over flesvoeding de omgeving en het gevoel.

Het volgende voorbeeld is eenvoudig maar heeft een grote wijsheid in zich:
Er waren een paar visjes die om een haak heen zwommen. De ene vis zegt tegen de andere “het geheim is: niet happen”.

Doordat de vis niet in de haak hapt, behoudt hij zijn vrijheid en kan hij lekker blijven zwemmen. Als hij wel in de haak bijt, heeft hij geen controle meer over zijn situatie.


Dit is een prachtig voorbeeld hoe je na een ruzie of in een andere conflictsituatie kunt kijken naar je gevoelens van boosheid of emoties die in je opkomen. Probeer er naar te kijken, ze niet weg te drukken of te ontkennen. Door er naar te kijken voorkom je dat het je overvalt en dat je volledig overvallen wordt door de emoties.

Op het moment dat je dit bewust gaat toepassen, is er een begin gemaakt om niet op je gevoel te reageren tijdens of na een conflict. Op deze manier ga je leren te voelen op welk moment je jezelf wilt afsluiten, voelt verstrakken of op welk moment je gevoelens van boosheid/jaloezie op beginnen te spelen. Het is niet de bedoeling om je gedachten af te sluiten, je merkt ze op, maar je laat je niet over nemen door die stemmetjes.


 

Heb je het gevoel dit redelijk onder te knie te hebben en lukt het je steeds vaker om vanuit dit oogpunt naar die stemmetjes te kijken, dan kan je ervoor kiezen je gevoel te zien als een spiegel waar je inkijkt. Je kan gaan beseffen dat je allebei een gespannen gevoel hebt na een ruzie. Natuurlijk willen beide zich terugtrekken en ben je beide boos. Kijk in je spiegel van gevoel en besef dat als je boos bent tegen de spiegel, de spiegel boos is op jou.

Door jezelf en de ander deze steun en ruimte te geven, zal je merken dat er ruimte komt in je hoofd en in jullie communicatie. Dan ga je begrip voelen voor de ander en jezelf.

Hieronder staan een aantal voorbeelden om de wisselwerkingen in relaties te verduidelijken:

Voorbeeld 1;
Stel je bent in een gesprek met iemand over borstvoeding en flesvoeding. Op het ene moment is haar gezicht open en ervaar je dat ze luistert naar je, het volgende ogenblik betrekt haar blik of gezicht als je vertelt over flesvoeding. Wat denk en voel jij dan? De kleine wisseling van mimiek in het gezicht van de ander, kan grote invloed op jou hebben. Jij kan je ook opeens ongelukkig voelen of van alles in je hoofd halen, omdat je het gedrag van de ander misschien interpreteert als afkeurend.

Voorbeeld 2;
De moeder van een dief zal deze altijd als haar zoon blijven zien en van hem houden, terwijl er bij de persoon van wie deze dief een handtas heeft gestolen woede en angst overheersen. Het is dezelfde feitelijke situatie maar er spelen verschillende gevoelens en reacties bij alle betrokken personen.

Voorbeeld 3;
Pietje stuurt een Sms’je naar Marie met de boodschap dat hij haar zo lief en aardig vindt en spijt heeft dat hij gister niet mee is gegaan naar haar moeder. Marie heeft haar telefoon in het water laten vallen waardoor ze het Sms’je van Pietje niet kan ontvangen. Pietje ontvangt dus geen Sms’je terug en kan misschien de volgende dingen denken;

“Zou ze boos zijn op mij?”
“Zou ze het druk hebben met iets? Met wat dan? Ze heeft niets verteld”,
“Hoe durft ze me niets terug te sturen. Echt onbehoorlijk”,
“Oh wat lief ze zal even op haar gemak er over nadenken en vast een heel lief Sms’je terugsturen ik ken haar! mijn schat” enz.

Je kunt je voorstellen dat Pietje bij al deze gedachten een ander gevoel heeft over de situatie, boos, onzeker, blij, verdrietig. Als Marie ‘s avonds belt (met een andere telefoon) en vertelt dat haar GSM in het water is gevallen, is Pietje misschien al een hele dag boos, blij of verdrietig geweest. Terwijl dit eigenlijk nergens voor nodig is geweest.

Uit de voorbeelden blijkt hoe relaties onze gedachten en gevoelens beheersen. We nemen vaak dingen aan die misschien helemaal niet waar zijn, we kunnen door onze aannames en interpretaties allemaal nare (of prettige) gevoelens ervaren. De gevoelens kunnen een kettingreactie teweeg brengen.

flesvoeding gevoel en omgeving

Posted on | November 20, 2011 | No Comments

Flesvoeding en Gevoel

Dit artikel sluit aan bij dit artikel over gedachten.

Gevoel is wat je in je lichaam voelt, je kunt je boos voelen of blij, angstig of in de steek gelaten. Als je diep naar je gevoel gaat kijken is het eigenlijk een bepaalde sensatie (tinteling, trilling, (kleine)pijn, zwaarte enz.) in je lichaam, je kunt bijvoorbeeld het idee hebben dat je buik heel zwaar voelt dat er iets dwars zit. Of misschien voel je wel tintelingen in je buik.

Met het denken geven we een label aan onze gevoel, als je tintelingen in je buik voelt, zal je misschien zeggen dat je zenuwachtig of enthousiast bent!

Over het algemeen zijn vrouwen meer in contact met hun gevoel, mannen zijn vaak meer in contact met hun gedachten. Gevoel en verstand zijn nauw verbonden met elkaar. Zo zal je bij negatieve gevoelens vaak negatieve gedachtes denken en omgekeerd. Het gevoel reageert op de gedachtes.


Hoe werken je Relaties

Met relaties bedoelen we de interacties met alle mensen om je heen, dus niet alleen jouw levenspartner!

Relaties nemen een grote plaats in ons leven in en natuurlijk krijg je in elke relatie te maken met je gevoelens en gedachten. In je omgang met mensen gebeurt er van alles met je. Veel problemen ontstaan juist in het contact met anderen. Probeer jezelf bewust te maken op welke manier je in een relatie staat. Hoe je in een relatie staat, zegt namelijk heel veel over jou!

Zo heb je een relatie met je collega’s, je ouders, de bakker waar je altijd komt en natuurlijk de mensen met meningen over borstvoeding! Vaak leggen we onbewust de verantwoordelijkheid van hoe wij ons voelen bij anderen neer. Denk eens na over het volgende voorbeeld:

“Doordat Jantje heeft gezegd dat ik mijn kind eens wat meer los moet laten voel ik me nu somber”

Herken jij jezelf hierin? En dan bedoelen we niet specifiek deze situatie, maar het feit dat het oordeel van een ander je somber stemt.

Tijdens een woordenwisseling kunnen gevoelens van verdriet of woede opkomen. Je wilt je afsluiten, terugtrekken of weglopen. Gevoelens van boosheid of andere emoties naar de ander toe volgen elkaar dan snel op.

Zo voelt het dus als je vastloopt in je gevoel. Je begint er over te denken om te stoppen met de relatie. Maar dat is onnodig en wil je misschien ook niet. Wat dan wel en waarom kost dit dan zoveel strijd?

De strijd kun je stoppen door te leren beseffen dat je zelf verantwoordelijk bent hoe je met andere omgaat. Hoe meer je kunt zien wat jouw aandeel in de ruzie is, hoe minder je vast zal lopen met je gevoel. Het is soms lastig om je argumenten los te laten. Het kan aanvoelen als verliezen, maar eigenlijk is het een hele dappere en slimme beslissing.

Binnenkort gaan we verder met dit stuk!

Flesvoeding en de reactie van je omgeving

Posted on | November 16, 2011 | 1 Comment

Als je geen borstvoeding kan- of wilt geven, zal je misschien bij jezelf merken dat je het vervelend vind om hierover openlijk te praten. Een grote groep mensen zal ten alle tijden vinden dat je nooit had mogen stoppen.  Hierdoor kan je het gevoel bekruipen dat je het niet goed doet als moeder. Misschien vermijdt je liever de gesprekken over borstvoeding omdat je er vaak een vervelend gevoel aan overhoudt.

In dit hoofdstuk wordt omschreven hoe je het beste hiermee om kan gaan. Dat doen we aan de hand van de werking van gedachten, gevoel en emoties op een bepaalde manier uit een te zetten. Op deze manier wordt jij je allereerst bewust van de werking van sociale processen en de invloed die deze processen op jou hebben. Wij willen je tools meegeven waarmee jij met een goed gevoel wegloopt uit een borstvoeding conversatie, zonder een oordeel over jezelf te hebben.

Achtergrond gevoelens, gedachten en relaties

Hoe kan je leren kijken naar gevoel, gedachten, relaties en hoe kun je dit gebruiken om de relatie met mensen te verbeteren? Er zit een verschil tussen gedachten en gevoel. Deze twee hebben aan de andere kant ook een grote invloed op elkaar. Eerst zullen we uitleggen wat gedachten en gevoel eigenlijk zijn. Daarna vertellen we wat voor rol dit inneemt in relaties.

Gedachten

Wat zijn gedachten en waar komen ze vandaan? Gedachten zijn nader te omschrijven als wat veel mensen “het stemmetje in hun hoofd” noemen. We hebben, denken we, geen invloed op wat de stemmetjes in ons hoofd zeggen. Misschien is het wel heel druk in je hoofd en lijken je gedachten wel een waterval. Soms is het misschien wat rustiger in je hoofd en lijken je gedachten een rustig beekje.


Het stemmetje in je hoofd kan met oordelen komen of met complimenten (Gebeurt bij de meeste mensen minder vaak). Misschien zegt het stemmetje   tegen jou dat je iets niet goed hebt gedaan of vraagt het stemmetje zich af of je iets wel aan kan.

Veel mensen denken dat ze hun stemmetje zijn en dat ze naar het stemmetje moeten luisteren. Niets is minder waar, je hoeft niet naar het stemmetje te luisteren. Het stemmetje luistert ook niet naar jou, anders had je 95% van je gedachten waarschijnlijk niet gehad!

Voor je het weet, daal je af in een negatieve spiraal die je onzeker maakt door naar de stemmetjes te luisteren.

Het is belangrijk dat je deze stemmetjes leert herkennen zodat je een keuze kan maken om er wel of niet naar te luisteren of ze te volgen. Zo kun je gedachten los leren laten en ze te laten zijn voor wat het is. Simpelweg door er niet meer bewust naar te luisteren. Het stemmetje zal steeds minder invloed op je krijgen naarmate je jezelf beter leert kennen en dichter bij jezelf kunt komen.

Hieronder staan enkele voorbeelden van de verschillende vormen die gedachten aan kunnen nemen:

Oordelen;

 • Tjonge wat heeft Jantje toch een raar T-shirt aan.
 • Ik vind dat echt lelijk, hij loopt echt voor schut.
 • Wat een rare man is het toch ook.
 • Ik ben slecht want ik doe mijn kind tekort omdat ik geen borstvoeding geef.
 • Marietje kan wel lekker zeggen dat borstvoeding beter is, maar ze heeft zelf geen kinderen.

Twijfel;

 • Wat eten we vanavond spinazie of andijvie?
 • Jantje vindt spinazie lekker, maar eten we het nou niet te vaak?
 • Had ik niet langer moeten proberen mijn dochtertje aan de borst te leggen?

Herhalen;

 • Straks op mijn werk zeg ik tegen Marja dat ze het lekker zelf kan doen.
 • Straks weer naar mijn vriendinnen
 • Bea en Mariette geven hun kind wel borstvoeding.

Met de gedachtes van herhalen ben je vaak heel de dag bezig, ze spoken constant door je hoofd.

Gelijk proberen te krijgen;

 • Ik stem op die politieke partij, omdat het echt beter is voor het land.
 • De maatregelen van die andere politieke partij deugen niet omdat ..
 • Ik zal ze even uitleggen, waarom ik geen borstvoeding meer geef, dat ze het niet snappen is mij een raadsel

Dromen;

 • Straks als ik die opleiding af heb en een leuke baan heb kan ik pas echt gelukkig zijn.
 • Nu is het even wat minder, maar straks kan ik…..
 • Misschien als mijn oude klasgenoten straks ook vertellen dat ik een kind heb, kan mijn zoontje misschien wel met hun kinderen spelen, en dan..

voordelen stoppen borstvoeding

Posted on | October 25, 2011 | 1 Comment

Voordelen van het stoppen met borstvoeding

Als je eenmaal besloten heb te stoppen met borstvoeding zal je merken dat je meer rust over jezelf en het gezin voelt komen. De flesvoeding is in de meeste situaties eenvoudiger voor handen en is veel eenvoudiger te doseren.
Besef dat stress in het gezin ook nadeliger kan zijn voor de baby. Bedenk ook dat je over 10 weken misschien weer moet werken en geen tijd hebt om te kolven en te voeden. Je kan nu ook opa, oma of papa je kind laten voeden als je dat zou willen!

Mocht je toch door willen gaan met borstvoeding terwijl je op je werk zit, dan moet je baas jou hiervoor in de gelegenheid stellen. Op sommige werkplekken is dit echter lastig, veel vrouwen zullen het dan ook niet als optimaal ervaren.

Hoe te stoppen met borstvoedingBij het stoppen met de borstvoeding spelen eigenlijk 2 aspecten een rol:
• Het stoppen met het geven van borstvoeding aan je baby.
• Het stoppen met het kolven of voeden van je baby via de borst.

Deze zaken lijken misschien hetzelfde maar zijn het niet helemaal. Je kunt natuurlijk abrupt stoppen met het aanleggen van je baby, maar nog een tijdje doorgaan met het geven van gekolfde melk.

Als je baby niet aan de borst wil kan je een kolf apparaat gebruiken om de moedermelk toch op te vangen. Je kunt de moedermelk dan geven met een spuitje of in een flesje. Bij het geven van een flesje zal het lastiger zijn om je baby ooit weer aan te leggen.
Op deze site staat handige informatie over het kolven

Stoppen met het geven van borstvoeding aan je baby

Voor je kindje is het in de meeste gevallen het handigst als je geleidelijk over gaat van borstvoeding op flesvoeding, je baby kan op deze manier wennen aan de nieuwe smaak en het lichaam aan de nieuwe samenstelling van de voeding.


 

Let op het volgende als je een baby die moeite heeft met het aanleggen flesvoeding of geklofte borstvoeding geeft met een flesje met speen, zal het lastiger zijn om het kind daarna weer aan de borst te leggen. Wil je nog dat het kind aan de borst blijft, is het raadzaam een spuitje of een lepeltje te gebruiken.

Kies indien mogelijk een rustig moment om te stoppen met de borstvoeding, het kan voor je kindje en jou zelf zwaar zijn. Probeer dus niet te stoppen als jezelf net ben begonnen met werken of als de tandjes van je kindje doorkomen.

Als je abrupt stopt met het voeden van je kind met borstvoeding, kan het even moeilijk zijn voor het kind, maar op een korte termijn zal hij dan toch zijn nieuwe voeding moeten nemen. Dit wordt weleens toegepast bij kinderen van een jaar oud die niet willen stoppen met de borstvoeding. Het kan natuurlijk ook doordat je om de één of andere reden abrupt niet meer in staat bent om borstvoeding te geven.

Stoppen met aanleggen en kolven

Het stoppen met borstvoeding kan ook op 2 manieren gebeuren:

 • Abrupt, in één keer. Dit kan nodig zijn door een medische oorzaak van de moeder. Als de moeder opeens bijvoorbeeld medicijnen moet slikken die niet samengaan met de borstvoeding.
 • Geleidelijk. De borstvoeding wordt langzaam afgebouwd, de melkproductie van de borsten wordt langzaam minder en zal uiteindelijk helemaal verdwijnen.
  Vaak wordt om de 4 tot 7 dagen een borstvoeding vervangen door een flesvoeding. Als de borsten gewend zijn aan het nieuwe ritme kan de volgende borstvoeding vervangen worden door een flesvoeding. Op dit gedeelte van de site borstvoeding.com staat meer informatie hierover.

Als je een tijdje lang borstvoeding hebt gegeven zijn je borsten gewend een bepaalde hoeveelheid melk te produceren. Als de geproduceerde melk niet op de één of andere manier uit de borst wordt gehaald, kan je last krijgen van stuwing of zelfs borstontstekingen. Het is belangrijk dat je de druk weghaalt op je borsten door te kolven totdat de druk minder is geworden. Als je teveel melk uit de borst kolft, zal je de borstvoeding juist weer stimuleren. Zeker bij het abrupt stoppen met borstvoeding, is het belangrijk hier serieus mee om te gaan.

Stoppen met borstvoeding

Posted on | October 20, 2011 | No Comments

Stoppen met borstvoeding

Als je stopt met borstvoeding kan je het idee hebben dat je je kind tekort doet. Ongetwijfeld heb je om je heen gehoord dat je kind zonder borstvoeding antistoffen tekort zou komen, of dat puur natuur het beste is. Geen enkele moeder wil haar kind natuurlijk tekort doen. Aan de andere kant is veel stress ook niet goed voor jou en je baby. Het is vaak slopend om naast de niet lukkende borstvoeding nog te kolven en bij te voeden. Als je ten koste van alles door wilt blijven gaan met borstvoeding kan je weleens tegen vervelende neveneffecten aanlopen. Probeer te beseffen dat er echt maar 1 iemand in de wereld zal bepalen wanneer jij stopt met borstvoeding en die iemand dat ben jij!

Het proces om te stoppen

Veel vrouwen maken de beslissing om te stoppen met borstvoeding niet in één keer, meestal gaat daar een langere periode aan vooraf. Als eerste wordt natuurlijk gezocht naar een oplossing voor het probleem dat zich afspeelt. Wil jij stoppen met borstvoeding? Laat je goed informeren en laat je niet misleiden. Win voor jezelf informatie in en hak een knoop door.

Misschien heb je te maken gehad met een van de problemen uit het vorige artikel. Zoals gezegd zijn de oplossingen oneindig en voor elk probleem is er wel wat verzonnen, vraag jezelf alleen af of je dit allemaal wilt! Ga je naar een lactatiekundige, dan kan het zijn dat hij- of zij tot het gaatje gaat om de borstvoeding te doen slagen. Ga vooral naar de lactatiedeskundige, maar ga zover mee als jij dat wilt. Als je voor je gevoel geen vooruitgang boekt en de problemen tussen jou en je kind zich blijven opstapelen, overweeg dan voor jezelf om te stoppen.

Als de borstvoeding écht stroef verloopt kan het stoppen met borstvoeding een hele aderlating zijn. Het voeden van je baby verloopt nadien veelal een stuk soepeler en je zal echt meer tijd over hebben.

De twee grootste hindernissen die ouders moeten doorlopen bij het stoppen met de borstvoeding zijn:

 • Het gevoel dat je de baby tekort doet.
 • Het gevoel dat je omgeving het niet met jou eens is.

De kans dat mensen in jouw omgeving aankomen met onderzoeksresultaten en dergelijk is ongeveer 100%, maak jezelf dus geen illusies. Het is heel simpel; Al zou de helft van de beweringen waar zijn, dan zou een baby achtervolgt worden door de negatieve effecten van flesvoeding. Gelukkig is dit niet het geval.

Van verreweg de meeste beweringen over borstvoeding blijft echt geen spaan heel. Van de beweringen die wel stand lijken te houden is het nog maar de vraag welke rol de flesvoeding hierin speelt en wat voor nadelige gevolgen jouw kind er aan over zal houden. Uit tal van onderzoeken zou blijken dat borstvoeding beter is dan flesvoeding. Maar bij nadere bestudering van deze onderzoeken blijken deze aan alle kanten te rammelen. Later wordt hier uitgebreid op ingegaan. Wat je voor jezelf moet beseffen is dat je maar weinig mensen kan overtuigen van dit feit. Ga dit ook zeker niet proberen, het levert enkel een hoop loze discussies op. Neem het voor jezelf aan en wees gelukkig dat jouw baby met flesvoeding echt kan genieten.

Juist in de eerste periode van het moederschap vragen moeders zichzelf af hoe goed of slecht zij de nieuwe rol als moeder dragen. Dit is niet alleen van toepassing op het geven van borstvoeding, maar geld ook voor een heleboel andere dingen. Het is niet altijd eenvoudig om hier mee om te gaan, daarom leggen we later uit hoe deze interacties zich vaak afspelen.

Gevolgen niet lukken borstvoeding

Posted on | October 14, 2011 | No Comments

Gevolgen niet lukken borstvoeding

De gevoelens van het mislukken van borstvoeding lopen uiteen van een teleurgesteld gevoel tot het gevoel totaal mislukt te zijn. Laten we eerlijk zijn; iets dat je graag wilt en mislukt is nooit leuk, laat staan als het draait om je meest waardevolle bezit.

We hebben het al eerder over problemen met borstvoeding gehad in dit artikel. Daarin hebben we het gehad over wat voor soort problemen jij tegen kan komen als jonge moeder bij het voeden van je kindje tijdens het begin van zijn leven. Waaronder tepelkloven en borstweigering

Tepelkloven

Op nummer 1 staat absoluut de tepelkloof. Wie last heeft van tepelkloven heeft last van een soort scheurtjes in de tepel, meestal veroorzaakt door het verkeerd aanleggen of bijten van de baby. Tepelkloven zijn erg pijnlijk en maken borstvoeding tot moeilijke bezigheid.

Borstweigering

Men spreekt van borstweigering als de baby (soms al vanaf de geboorte) tijdens het aanbieden van de borst structureel zijn mondje sluit of zijn hoofd wegdraait. Meestal is hiervoor een onderliggende oorzaak, bijvoorbeeld verkeerd aanleggen. Als je borstvoeding wilt geven en je baby weigert de borst, twijfel dan niet en zoek een deskundige op. Hij- of zij kan dan kijken of je wel goed aanlegt. Andere oorzaken voor het weigeren van de borst kunnen zijn:

 • Een korte tongriem
 • Negatieve ervaringen tijdens eerdere voedingen
 • Vlakke tepels


Om te voorkomen dat je baby negatieve handelingen gaat associëren met borstvoeding is het zaak om tijdens het voeden geen handelingen te verrichten die de baby als negatief kan ervaren. (denk aan nagels knippen, dwingen te drinken of bloedprikken).


Slapeloze nachten

Het kan zijn dat je door het mislukken van de borstvoeding aardig wat nachtjes zoet bent met het voeden van je baby. Als de melkproductie niet genoeg op gang komt, zal je kind helaas ook vaker voor een voeding komen. Om de 2 uur is niets bijzonders, ook moeders die wel genoeg borstvoeding kunnen geven komen in de beginperiode nog geregeld uit op een schema van 2 uur. Afhankelijk van de duur van een voeding kan je nachtrust teruglopen tot minder dan 3 uur per nacht. De eerste weken kan je dit nog opvangen met kraamhulp, familie of partners, maar meestal loopt deze hulp langzaam maar zeker terug. Door de vermoeidheid wordt het genieten van je baby vanzelfsprekend met de dag moeilijker. Natuurlijk staat de gezondheid van je kind voorop en zal je er alles voor over hebben om je kindje het beste te geven dat mogelijk is.

Later leggen we op deze site uit dat je een baby niets tekort doet als je stopt met de borstvoeding.

Oplossingen

Vanzelfsprekend zijn er voor vrijwel alle problemen met borstvoeding ook oplossingen. De hulp ligt werkelijk overal voor het oprapen. Je vind vaak hulp en advies bij: huisarts, kraamhulp, oma. Als dit allemaal niet geholpen heeft kan je een kijkje nemen bijvoorbeeld deze websites:

www.borstvoeding.com

http://www.lalecheleague.nl


 

Completere informatie over borstvoeding bestaat er zo goed als niet. De sites beschikken over forums, hulplijnen, informatie en noem het allemaal maar op. De site is erg proborstvoeding, dus gebruik wederom je gezonde verstand en vraag jezelf af tot hoever je wilt gaan.

Borstvoeding problemen

Posted on | October 9, 2011 | No Comments

Borstvoeding problemen?

Nog voor je wondertje geboren wordt houdt het iedere moeder bezig: ga je wel of geen borstvoeding geven? Voor verreweg het grootste deel van de aankomende moeders staat die keuze buiten kijf. En ook uit de cijfers komt naar voren dat circa 75 to 80% van de moeders meteen na de geboorte begint met borstvoeding. Dat percentage loopt al jaren gestaagd op, getuige de grafiek hieronder.


Afbeelding 1, percentage vrouwen dat borstvoeding geeft

Na 2 maanden is de 75 tot 80% bijna gehalveerd en in maand 5 is ongeveer 20% van de moeders nog bezig met het geven van borstvoeding. Het merendeel haakt dus alweer af voordat het zwangerschapsverlof voorbij is! Een deel van de moeders stopt met borstvoeding omdat ze weer moeten werken. Soms wordt er ook om andere redenen gestopt, welke redenen dat kunnen zijn lees je hieronder?

Tepelkloven

Op nummer 1 staat absoluut de tepelkloof. Wie last heeft van tepelkloven heeft last van een soort scheurtjes in de tepel, meestal veroorzaakt door het verkeerd aanleggen of bijten van de baby. Tepelkloven zijn erg pijnlijk en maken borstvoeding tot moeilijke bezigheid.

Borstweigering

Men spreekt van borstweigering als de baby (soms al vanaf de geboorte) tijdens het aanbieden van de borst structureel zijn mondje sluit of zijn hoofd wegdraait. Meestal is hiervoor een onderliggende oorzaak, bijvoorbeeld verkeerd aanleggen. Als je borstvoeding wilt geven en je baby weigert de borst, twijfel dan niet en zoek een deskundige op. Hij- of zij kan dan kijken of je wel goed aanlegt. Andere oorzaken voor het weigeren van de borst kunnen zijn:

 • Een korte tongriem
 • Negatieve ervaringen tijdens eerdere voedingen
 • Vlakke tepelsOm te voorkomen dat je baby negatieve handelingen gaat associëren met borstvoeding is het zaak om tijdens het voeden geen handelingen te verrichten die de baby als negatief kan ervaren. (denk aan nagels knippen, dwingen te drinken of bloedprikken).

Te weinig melk

Het kan voorkomen dat de borstvoeding niet voldoende op gang komt. Je zal van mensen die achter borstvoeding staan niet gauw te horen krijgen dat je er niets aan kan doen. Soms hebben ze gelijk, de voeding kan altijd met allerlei vormen van stimuleren alsnog op gang komen.

Helaas is het vaak ook gewoon een feit en levert de strijd om toch nog wat uit de borst te krijgen alleen maar frustratie op voor het hele gezin.

Men denkt vaak dat vrouwen met grote borsten meer borstvoeding  produceren. Dit klopt gedeeltelijk. De omvang van de borsten heeft wel invloed op de melkproductie, maar het is allerminst een garantie voor een reusachtige melkproductie. Andersom zijn er genoeg vrouwen met relatief kleine borsten die toch meer dan genoeg voeding produceren.

Mastitis (Borstontsteking)

Een veel voorkomende kwaal is de borstontsteking. Met een borstontsteking wordt een ontsteking in de melkklier bedoeld. De ontsteking kan op 2 manieren ontstaan:

 • Als reactie van het lichaam op de constante druk in de melkklier
 • Als gevolg van een bacterie

Een borstontsteking is uiterst pijnlijk. De oorzaken voor het oplopen van de druk in de melkklieren kunnen uiteenlopen van een beschadigde tepel, tot knellende kleding. Zelfs kou kan mede veroorzaker zijn van een borstontsteking.

Afhankelijk van de duur van de aandoening kan een behandeling een vereiste zijn. Wees niet bang dat de behandeling tegen de ontsteking altijd het geven van borstvoeding in gevaar zal brengen. Er zijn ook medicijnen waarbij het kind gewoon door mag drinken uit de borst. Als vuistregel wordt gesteld dat “als na veelvuldig aanleggen van de baby de klachten niet na 24 uur verminderen de dokter antibioticum voorschrijft”. Vaak kan warme kruik of een massage de pijn enigszins verminderen. Vanzelfsprekend kan een baby de druk ook wegdrinken.

Een borstontsteking kan ook ontstaan doordat er plotseling fors minder gedronken wordt dan in de periode ervoor, bijvoorbeeld als een baby plotseling ‘s nachts lang doorslaapt.

Het allerbelangrijkste is dat je nooit te lang met de pijn blijft rondlopen, de gevolgen kunnen helaas aanzienlijk zijn.

Voor borstvoedingsproblemen kan je naar een lactatiedeskundige, maar er zijn ook tal van andere organisatievormen die hulp bieden aan moeders met borstvoedingsproblemen.

keep looking »